سوالات رایج
1- ریزش مو از چه سنی شروع می شود؟
این مسئله ژنتیکی می باشد، در بعضی از افراد از 16-17 سالگی شروع شده و در برخی دیگر از 30-40 سالگی شروع می شود ولی به طور میانگین از 25- 30 سالگی آغاز می گردد.
می توان گفت 70% آقایان در این سن دچار ریزش شده اند و یا از این سن ریزش آغاز می گردد.
2- از چه سنی می توان کاشت مو را انجام داد؟
بعضی از همکاران معتقد هستند که مثلاً‌ باید از سن 27-28 سالگی به بعد اقدام به کاشت مو کرد یعنی زمانی که ناحیه Frontal ‌ و وسط سر M.S کاملا ً ریزش پیدا کند، آن موقع اقدام به کاشت مو کرد. البته نظر این همکاران برای من قابل احترام می باشد ولی مطالعات و تجربه اینجانب در این سال ها من را به این باور نرسانده است. لذا معتقد هستم که لازم نیست حتماً سر کاملاً از مو خالی شود و سپس کاشت مو را انجام دهیم، ترمیم منطقه ای که دچار ریزش شده، در سنین پایین به دو دلیل می تواند صورت گیرد : 1- برطرف کردن اضطراب شدید و 2- برگرداندن اعتماد به نفس فرد به وی با انجام کاشت مو. ‌در نتیجه از سن 22 سالگی به بعد هر موقع تراکم موها در قسمت جلوی سر از 30 تا 50٪ تراکم طبیعی کمتر شود می توان اقدام به ترمیم به روش کاشت مو زنده نمود.
3- آیا افراد بالای 60 سال می توانند عمل کاشت مو را انجام دهند؟
بله، چون سن به هیچ وجه نمی تواند یکی از فاکتورهای انجام و یا عدم انجام کاشت مو باشد.
4- روند رشد موهای کاشته شده به چه صورت است ؟
موهای کاشته شده از روز اول تا روز بیستم به رشد خود ادامه می دهند و در این مدت حدود 1 الی 2 میلیمتر رشد می نمایند. بین روزهای 20 تا 35 بعد از عمل کاشت مو به هر روش و در هر جای دنیا که انجام شده باشد 80 تا 100درصد موهای کاشته شده دچار ریزش می شوند.
بعد از ریزش ،‌موها برای مدت 90 تا 120 روز به حالت خواب رفته و از 3 الی 4 ماه بعد از عمل رشد دائمی موها شروع می شود. البته دوره خواب موهای کاشته شده در روش FiT طولانی تر از موهایی خواهد بود که با روش FuT کاشته شده اند.
در بین ماههای 2 الی 4 بعد از عمل ، امکان به وجود آمدن جوش هایی ‌بر روی پوست می باشد که در بخش روند رشد موهای کاشته شده راجع به آن توضیح داده شده است.‌
در ماه 6 بعد از عمل (در روش FuT ) حدود 30 تا 50 درصد از موهای کاشته شده رشد خود را نشان می دهند که رشد این درصد از موهای کاشته شده می تواند برای بیمار یک تغییر ظاهری را به ارمغان بیاورد. ولی در روش FiT درصد کمی از موها در همین زمان رشد کرده اند.
بقیه موها تا ماه های 10 الی 11 رشد خود را کامل کرده و نشانه آن نیز این است که مثلاً اگر در ماه 7 با نوک انگشتان روی پوست سر و لا به لای موهای رشد کرده را به آرامی لمس نمایید موهای ریز و زبری را حس می کنید که این همان موهای در حال رشد تا ماه 11 می باشند.
این روند رشد مربوط به آن دسته از افرادی است که بعد ازعمل هیچ نوع دارویی استفاده نکرده اند. چند سالی است بنا به تجربه شخصی و همین طور مقالات ارائه شده در کنگره های مختلف انجمن بین المللی کاشت مو آمریکا برای بیماران خود از روش‌هایی برای سرعت بخشیدن به رشد موهای کاشته شده استفاده می نماییم که نتیجه خوبی را به همراه داشته است. با استفاده از این روش ها روند رشد موها سریعتر شده و نتیجه ای که قرار است در ماه 11 ایجاد شود در ماه 7 الی 8 خود را نشان می دهد.
5- اقدامات لازم قبل از عمل چه می باشد؟
مشاوره دقیق.
درخواست آزمایشات مثل انعقاد خون،‌ هپاتیت و ایدز.
در صورتی که بیماری زمینه ای مثل دیابت وجود داشته باشد آزمایش قند خون نیز باید به آزمایش های فوق اضافه شود.
در صورتی که از دارویی استفاده می نمایید پزشک خود را مطلع نمایید.
دارویی که بر روی انعقاد خون اثر می گذارد، مثل آسپرین یا پلاویکس، الکل و ... باید حداقل از 3 تا 5 روز قبل از عمل قطع شود.
قطع دخانیات از سه روز قبل از عمل تا روز دهم بعد از عمل.

دستورات شب قبل از عمل
صرف شام بطور معمول
استحمام در شب قبل از عمل
در صورت داشتن استرس در شب قبل از عمل استفاده از یک آرام بخش سبک با نظر پزشک خود بلامانع می باشد.

اقدامات صبح عمل
صرف یک صبحانه معمولی
حضور به موقع در محل کلینیک
پوشیدن یک پیراهن دکمه دار
6- مراحل حین عمل چگونه است؟
آماده کردن ناحیه پشت سر برای برداشت در هر دو روش
بی حس کردن محل برداشت در هر دو روش
برداشت نوار مویی از پشت سر در روش FUT و به هم رساندن محل برداشت به وسیله بخیه
پانچ کردن و خارج نمودن گرافت ها در روش FiT
تقسیم نوار برداشته شده از پشت سر در روش FUT و آماده کردن گرافت ها
حدود ساعت 11:30-12 ،نیم ساعت به بیماری برای نوشیدن آب میوه و یا چای زمان استراحت داده میشود.
آماده کردن محل کاشت در هر دو روش
کاشت گرافت ها در محل ایجاده شده کاشت
پانسمان شدن سر و ترخیص بیمار
7-مراقبت پس از عمل به چه صورت است؟
درست پس از پایان عمل، بیمار با پانسمانی که در شکل مشاهده می کنید به منزل فرستاده می شود. البته این پانسمان برای این باید روی محل کاشت بسته شود که بیمار در شب اول بعد ازعمل بدون هیچ نگرانی از خارج شدن گرافت های کاشته شده بتواند در رختخواب خود به راحتی بخوابد. البته در بعضی از آگهی های تبلیغاتی ادعا شده بدون درد و بدون خونریزی و بدون پانسمان، در مورد بدون درد و خونریزی عمل کاشت مو بحثی ندارم چون واقعاً‌ باید به این صورت باشد. ولی موافق بدون پانسمان بودن محل عمل نیستم چون نمی توان محل برداشت و کاشت گرافت ها را چه در روش FuT و چه در روش FuE به حال خود رها کرد چون امکان این که گرافت ها در سه روز اول بعداز عمل به راحتی از محل خود خارج شوند وجود دارد و همچنین احتمال بروز عفونت نیز از طریق هوا و بالشی که سر را در زمان استراحت بر روی آن می گذاریم وجود خواهد داشت و در ضمن این پانسمان برای محکم تر شدن گرافت ها در داخل پوست برای 3 روز بعد ازعمل لازم می باشد.
البته پانسمان باید روزی یکبار باز و سر شستشو داده شود و مجدداً‌ پانسمان بسته شود البته این تعویض پانسمان در سه روز بعد از عمل در کلینیک باید توسط کادر پرستاری انجام شود. در روز سوم سر بصورت کامل با شامپو شستشو داده می شود و دیگر پانسمان لازم نیست . از روز سوم سر باید بدون پانسمان باشد. محل کاشت روی سر در روزهای بعد از عمل جلب توجه نموده و خود را نشان می دهد، لذا به بیماران خود پیشنهاد می کنیم که از یک کلاه استفاده نمایند. تا 7 روز بعد از باز شدن پانسمان برای مراقبت بهتر کافی است روزی یک بار دوش گرفته شود و محل کاشت با بتادین و آب و شامپو و بدون کشیدن دست روی گرافت های کاشته شده شستشو داده شود و خیلی آهسته خشک شود. این دستور تا روز یازدهم به همان صورت ادامه خواهد یافت. البته در افرادی که سیگار مصرف می نمایند بهتر است بصورت یک روز در میان تا روز یازدهم بیمار چک شود تا در صورت بروز عارضه مصرف سیگار که در قبل به آن اشاره شد غافلگیر نشویم و در بیمارانی که بیماری زمینه ای مثل دیابت دارند نیز باید همان مراقبت هایی که برای افراد سیگاری گفته شد رعایت شود. در بقیه افراد فقط در روز هفتم یک معاینه از بیمار به عمل می آید که آیا دستورات نگهداری و شستشو و روند بهبود درست انجام شده یا خیر.
8- از چه زمانی می توان کارهای روزمره را شروع نمود؟
کارهای روزمره و حضور در محل کار از روز بعد از عمل بلامانع است. البته همان طور که گفته شد پانسمان تا 3 روز روی سر خواهد بود.
9- از چه زمانی می توان ورزش را شروع نمود؟
ورزش و استخر و انجام کارهای سنگین تا روز یازدهم ممنوع می باشد چون سبب تورم شدید در ناحیه پیشانی و صورت خواهد شد. البته از روز یازدهم به بعد ورزش به هر شکل بلامانع خواهد بود.